MÜKELLEF BİLGİ PANOSU

ŞİRKET KURULUŞUNDAN SONRA AKLINIZA TAKILAN SORU VE YANITLARI

BEYANNEME NEDİR ? TAHAKKUK NEDİR ?

 

Kısa ve özet olarak beyannamenin ne olduğunu açıklamak istersek her ay, üç ayda bir veya yıllık olarak şirketiniz tarafından maliyeye sunulması gereken hesaplama ve bazı bilgilerin bulunduğu dökümanlar diyebiliriz.

 

Beyannameler mali müşaviriniz tarafından onaylandıktan sonra ödeme yapmanızı sağlayan dökümana ise tahakkuk fişi diyoruz.

 

(Beyannameler sizden gelen bilgi ve belgeler doğrultusunda mali müşavirlik ofisleri tarafından hazırlanmaktadır. Beyannamelerin zamanında ve doğru hazırlanabilmesi için evrakların bir düzen içinde, ayın belli tarihini geçmemek üzere mali müşavirlik ofisine ulaştırılması çok önemlidir.)

 

 Vergi ödemelerinizi internet bankacılığı üzerinden,dijital vergi dairesi üzerinden kredi kartıyla veya bankaların veznelerinden yapabilirsiniz.Vergi ödemelerini güncel mevzuat gereği sadece devlet bankalarından ödeyebilirsiniz.Eğer vergi ödemelerinizi yapmayı unuttursanız, düzenli ödeyenlere sağlanan indirimler mevcut. Bu indirim hakkını kaybetme olasılığınız bulunuyor.

 

SİGORTA PRİMİ NEDİR ?

 

Gerek şahıs şirketi, gerek limited veya anonim şirket ortağı olmanız durumunda sosyal sigortalar kurumuna aylık ödemeniz gereken bazı tutarlar olacaktır.Bu tutara 4-b (BAĞKUR) ödemesi denilmektedir.

 

Sigorta primi ise personel çalıştırdığınızda ilgili personel ile ödemeniz parasal tutarlardır.

 

İlgili prim ödemeleri her ayın son günü yapılır. Bağ-kur ödemenizi (4-b) internet bankacılığı üzerinden T.C. numaranızı yazarak ödeyebilirsiniz.Çalıştırdığınız personellere ilişkin sigorta primlerini ise mali müşavirinizin size göndereceği sigorta tahakkuk fişi üzerindeki 26 haneli numara ile internet bankacılığı üzerinden ödeyebiliyorsunuz.

 

Eğer sigorta veya bağkur ödemenizi unutursanız  düzenli ödeyenlere sağlanan % 5 oranında indirim hakkınızı kaybediyorsunuz. Bu nedenle özellikle sigorta ödemelerinizi önceliklendirmenizi öneririz. Ancak unuttuğunuz takdirde ise ufak bir gecikme farkı ile internet bankacılığı üzerinden ödeme yapabilirsiniz.

 

!!! 29 Yaşından küçük ilk defa iş kurmuş genç girişimciler bir yıl bağ-kur primi ödemez.Ayrıca başka bir yerde sigortalı olan kişiler de bağ-kur primi ödemezler.

 

Genç girişimci desteği kapsamında 29 yaşından küçük ve ilk defa şahıs şirketi açmış kişiler için bir yıl bağ-kur primi ödemesi yapılmasına gerek bulunmamaktadır. Ancak bu destek sadece şahıs şirketi sahibi olanlar için geçerlidir. Limited ve anonim şirket ortakları için bu şekilde bir destek söz konusu değildir.

 

4/b Bağkur teşvikinden yararlanabilmek için mükellefin kayıtlı olduğu vergi dairesinden Genç Girişimci İstisnasından yararlandığına dair belge alması ve bu belgeyi ilgili Sosyal Güvenlik Merkezine teslim etmesi gerekmektedir. Bu süreci bizim desteğimiz ile gerçekleştirmeniz mümkündür.

 

PERSONEL ÇALIŞTIRMAYA BAŞLAMADAN ÖNCE BİLİNMESİ GEREKENLER 

 

Personel çalıştırmaya başlamadan önce mutlaka sigorta kurumunda bir işveren dosyası açılması gerekmektedir. İşveren dosya açılışını vekalet verdiğiniz mali müşavirlik ofisi sizin adınıza açar ve çalışacak personelleri bu dosyaya kayıt eder. Aylık olarak işveren numaranız ile sigorta primleriniz beyan edilen şekilde tahakkuk eder. 

 

Çalıştırdığınız personel için biz özlük dosyası hazırlamanız gerekmektedir.

 

Özlük dosyasında bulunması gereken asgari olarak;

 

Nüfus Cüzdanı fotokopisi,

Nüfus Kayıt Örneği,

İkametgâh Belgesi,

Diploma fotokopisi,

Sağlık Raporu,

Kan grubu bilgisi,

Adli Sicil Kaydı,

İki (2) adet vesikalık fotoğraf,

Aile durumunu bildirir belge,

Askerlik durumunu gösteren belge,

İş Sözleşmesi,

SGK İşe Giriş Bildirgesi,

Kümülatif gelir vergisi yazısı (Aynı yıl içerisinde iş değiştirenler için)

Maaş ödemesi için banka İban veya hesap no bigileri

 

FATURA DÜZENLEME SÜREÇLERİ 

 

Öncelikle dijitalleşen çağımızın gerekliliği olan elektronik fatura kullanmanızı size kolaylık olması için tavsiye ederiz. Gelir İdaresi Başkanlığı’da mevcut firmalara e-fatura sistemini kullanma zorunluluğu getirmeye başlamıştır. 

 

Firmalara keseceğiniz ve firmanıza düzenlenen faturalar kullandığınız e-fatura sistemine gelecek ve gelen giden fatura takibi sizin için daha kolay olacak, ayrıca aylık olarak raporlama alabilmenize olanak sağlayacaktır.

 

Buradaki tek önemli süreç fatura düzenlenirken son kontroller yapılmalı, fatura onaylanmadan önce önizleme ile birlikte faturada yer alan bilgi ve tutarlar dikkatlice kontrol edildikten sonra onaylanmalıdır. E-Fatura iptalleri yalnıza elektronik imza ve mali mühür ile iptal portalından yapılmaktadır.

 

ŞİRKET ÖDEMELERİ NASIL YAPILMALI

 

Şirketinizi kurduktan sonra bizim önerimiz, sadece işiniz için kullanacağınız bir banka hesabı açmak ve bütün ödeme ve tahsilatlarınızı banka havalesi veya kredi kartınız ile gerçekleştirmenizdir.

 

!!! Mali müşavirlik meslek yasasına göre mali müşavirlerin yasal yükümlülüklerinizi yerine getirmenizde aracılık hizmeti vermesi yasak, ayrıca kendi vergi ve sigortanızı ödemeniz kendi sorumluluğunuz.

 

Firmanıza ait bütün iş ve işlemlerin yazılı olarak tutulması amacı ile muhasebe süreçlerini mail üzerinden ilerletiyoruz. Şirketiniz ile ilgili beyannamelerin takibi ile güncel mevzuat değişiklikleri ile ilgili bilgilendirmelerin yapılabilmesi için bizden gelen mailleri takip etmenizi öneriyoruz.

 

ŞİRKET GİDERLERİ NELERDİR ?

 

Temel olarak işiniz ile ilgili olduğunu kanıtlayabildiğiniz her harcamanızı gider olarak dikkate alabilirsiniz. Limited veya anonim şirketiniz var ise faturanın şahsınıza değil şirket adına düzenlenmesi gerekmektedir. Genel olarak kira, aracınız ile ilgili giderler, mali müşavirlik giderleri, beyannamelerinizin damga vergileri, yemek, temizlik, kırtasiye v.b. harcamalarınız gider olarak verginizden düşülebilir.

 

DİKKAT EDİLMESİ GEREKLİ KONULAR 

 

 

Personel maaşlarının bankadan ödenmesi konusu

 

5 ve üzeri personel çalıştırıyor iseniz maaş ödemelerini banka üzerinden yapmanız gereklidir. Cezai duruma düşmemek için bu hususa uymanız gerekmektedir.

 

Belgesiz Harcama Yapılmaması 

 

Yaptığınız harcamaların gelirlerinizden düşülerek ödenecek verginizi azaltması için mutlaka fatura veya fiş karşılığı olması gerekmektedir. Bankanızdaki hesabınızdan gerçekleşen çıkışlara faturası veya fişi olmadığı takdirde gider olarak dikkate alınmaz.

 

Şirketinizin başarılı olması, amaçladığınız hedeflere ulaşmanız bu süreçte çalışacağınız paydaşlarınızı doğru seçmeniz ile mümkün olabilecektir.

Başarılar Dileriz.

 



PRATİK BİLGİLER

» Amortisman Sınırı
» Vergiden Müstesna Yemek Bedeli
» Emlak Vergisi Oranları
» Fatura Düzenleme Sınırı
» Kıdem Tazminatı Tavanı
» Usulsüzlük Cezalarına Ait Cetvel

FAYDALI LİNKLER

TCMB DÖVİZ KURLARI

HAVA DURUMU

SİTE SAYACI


Ziyaretçi Sayımız: 8830